SEO – frågor och svar

Här hittar du en lista över de vanligaste frågorna och svaren inom SEO (sökmotoroptimering/sökoptimering).

Vad handlar sökmotoroptimering om?
Det handlar om att ge en webbplats bra placering i sökmotorerna efter olika sökningar/sökmeningar. Idag finns det miljontals webbsidor online och det skapas nya varje minut. För att övertyga dem främsta sökmotorerna (Google, Yahoo och Bing) om att man har den främsta webbplatsen i en specifik bransch så måste man sökmotoroptimera professionellt. Genom detta så får man en bra/bättre placering i SERP (Search engine results page).

Varför behöver man sökmotoroptimera en webbplats?
Man kan ha en utmärkt webbplats för sitt företag samt de bästa produkterna/tjänsterna inom området till sina kunder. Men det räcker inte om du vill synas. Man måste övertyga och följa sökmotorernas regler/riktlinjer för att bli hittad. Ifall du vill synas räcker det inte att vara top 11, du bör hamna på förstasidan för att ha chans mot konkurrenterna och för det, krävs oftast sökmotoroptimering.

Lokala sökresultat, vad är det?
Google har nyligen gjort en större uppdatering i sin sökmotor där de erbjuder lokala sökresultat, tjänsten kallas Google Places. Med detta manas att användaren ska kunna hitta tjänster närmare där de bor. Har du ett företag som säljer på hemmaplan så är detta något för dig! 

Är sökoptimering något hemligt?
Nej, det är inget hemligt. Den största sökmotorn Google går själva ut med hur man ska optimera en webbplats så att den når en bra placering. Det som främst avgör hur en webbsida ska rankas är textmaterialet samt vilka andra sidor som länkar till en webbsida. Google berättar dock inte hur deras algoritmer fungerar.